Artroza de umar – cauze, simptome și tratament

artroza de umar

Artroza sau osteoartrita este cea mai comună formă de artrită. Iar astăzi vom discuta puțin despre artroza de umar. 

Artroza de umar ne poate afecta viața de zi cu zi. Aceasta provoacă durere și rigiditate în umăr. Astfel, poate deveni dificil să îți prinzi părul la spate, să ridici o sticlă cu apă sau chiar să te speli pe dinți.

Mai sunt și alte afecțiuni care afectează umărul, dar artroza este campioană, fiind de departe cea mai frecventă afecțiune a umărului.

Totuși, care ar fi cauzele apariției artrozei?

Ei bine, sunt destule… Dar printre cele mai comune sunt următoarele:

 • suprasolicitarea articulației pe o perioadă mai lungă. Se întâmplă de obicei la locurile de muncă din construcții, dar nu numai. Aceeași mișcare repetată de sute de ori într-o zi (precum crăpatul lemnelor), creează niște ”mini-traume” la nivelul articulației umărului.
 • traumatisme vechi în articulația umărului sau în jurul ei. Adică o operație, dislocație sau o fractură ce nu a fost recuperată complet. Toate acestea pot deteriora articulația.

Puțină anatomie…

Umărul este format din 3 oase:

 • Humerus (osul brațului);
 • Clavicula;
 • Omoplat;

În acest articol ne vom concentra pe articulația dintre humerus și omoplat. Aceasta se numește articulația glenohumerală. 

Motivul pentru care umărul este o articulație atât de mobilă se datorează faptului că humerusul are un cap rotund ce intră în interiorul cavității glenoide (în formă de cupă cu gura largă). Poți vedea poza de mai jos pentru a înțelege mai bine la ce mă refer. 

artroza de umar

Ce modificări apar în articulație?

Practic, ce se întâmplă în articulație atunci când apare artroza de umar?

 1. Se degradează cartilajul care învelește oasele. Rolul acestui cartilaj este de a face mai fină fricțiunea dintre oase. În cazul artrozei, acesta devine mai subțire sau în cazuri mai severe chiar dispare. Ceea ce înseamnă că oasele se vor freca direct unul de celălalt, va apărea durerea și va scădea mobilitatea.
 1. Pentru a compensa lipsa cartilajului, se formeaază osteofitele. Acestea sunt niște excrescențe osoase ce fac ca suprafața rotundă a articulației să prindă un contur mai deformat.
 1. Inflamația sinovialei. Articulația mai este înconjurată de o membrană ce produce lichid sinovial. Acesta ajută la lubrifierea articulației. Atunci când sinoviala se inflamează, nu își mai îndeplinește funcția la fel de eficient.
 1. Atunci când umărul nu funcționează optim și își schimbă mecanica, țesuturile înconjurătoare devin și ele afectate (adică tendoanele, ligamentele, mușchii sau bursele). Din cauza fricțiunii se vor irita, iar asta poate duce la probleme și mai complexe.

Simptome în artroza de umar

Degenerarea articulației durează câțiva ani. Asta înseamnă că simptomele nu vor apărea imediat. 

Durerea, care este și simptomul principal, se va instaura treptat și se va intensifica odată cu trecerea timpului. E posibil ca în unele perioade să se amelioreze sau chiar să dispară, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat.

La început, durerea apare atunci când facem activități ce necesită folosirea mai intensă a umărului. Adică dacă jucăm tenis, volei sau baschet, dacă lucrăm în construcții sau dacă practicăm sporturi de contact. 

Dar pe măsură ce artroza devine mai severă, durerea va apărea chiar și în timpul nopții.

Un alt simptom ce face ca activitățile simple de zi cu zi să devină o povară este rigiditatea. La aproape orice mișcare se va simți un blocaj în umăr. Mai mic sau mai mare, în funcție de gravitatea artrozei.

Fricțiunea dintre oase mai produce și trosnituri în articulație. Acestea se numesc crepitații. E posibil ca crepitațiile să nu doară, dar tot vor produce un disconfort.

Evident că durerea va face să ne folosim mâna mai puțin. Iar asta va slăbi musculatura.

În cazuri mai grave, atunci când țesuturile devin inflamate poate apărea și umflătură la nivelul umărului.

Pe scurt, simptomele principale în artroza de umăr sunt:

 • Durerea;
 • Rigiditatea;
 • Crepitațiile;
 • Slăbirea musculaturii;
 • Umflătură;

Cum se tratează artroza de umar?

În primul rând, este necesar să eviți activitățile care duc la agravarea simptomelor. Asta înseamnă să nu mai ridici greutăți, să nu mai joci tenis, să nu faci flotări, să nu ții prea mult copilul în brațe etc.

Atunci când durerea persistă și chiar se intensifică este un semn cât se poate de clar că trebuie să iei pauză de la anumite activități pentru o perioadă.

Și acum îți voi dezvălui cel mai bun tratament pentru artroza de umăr. Ba chiar, pentru multe alte afecțiuni…

KINETOTERAPIA.

Gimnastica medicală (kinetoterapia) te va ajuta cel mai mult în procesul de recuperare. 

Cu ajutorul kinetoterapiei vei tonifia musculatura ce înconjoară umărul. O musculatură tonifiată va putea susține articulația umărului în timpul mișcărilor.

De asemenea, exercițiile făcute constant vor ajuta la creșterea mobilității în articulație. 

Pentru eficiență maximă, e foarte important ca programul de recuperare să fie construit de un specialist. Fizioterapeutul, în urma unei evaluări, va ști exact ce exerciții sunt bune pentru situația ta. 

Datorită tehnologiei nu mai e nevoie să mergi fizic la un centru de recuperare.

Intră pe www.getup.ro și contactează-ne. Vei discuta cu un fizioterapeut, iar în urma evaluării, vei primi un program de recuperare personalizat. 

Vei face toate exercițiile acasă. Fără să pierzi ore în șir pe drumuri. Fără să cheltui sume semnificative de bani. Și cel mai important, fără să depinzi de un program.

Totuși, dacă durerile devin insuportabile, există posibilitatea să combini kinetoterapia cu medicamente analgezice sau proceduri pentru ameliorarea durerilor, precum electroterapia, ultrasunetul sau terapia laser. Dar, pentru acestea este nevoie de prescripția medicului specialist și acestea nu vor rezolva problema, ci doar vor ameliora simptomele.

Cremele / gelurile, nu sunt foarte eficiente deoarece acestea nu pot ajunge în țesuturile mai profunde. De obicei acestea vor produce un efect anestezic mai la suprafață și nu va dura prea mult. 

În cazuri mai deosebite se pot face injecții cu cortizon sau acid hialuronic. Iar în ultimă instanță, dacă nimic nu funcționează, se va lua în considerare operația. Există mai multe tipuri de operații, iar medicul specialist va lua o decizie în funcție de severitatea afecțiunii, de vârsta și alți factori.

Sper că ți-am adus măcar puțină claritate cu privire la artroza de umăr.

Știu, articolele medicale sunt puțin mai tehnice și mai greu de înțeles, dar dacă mai ai nelămuriri, mă poți contacta oricând pe chat-ul de pe www.getup.ro sau pe e-mail la adresa estera@getup.ro

Îți doresc multă sănătate!

Distribuie articolul:

Abonează-te la Newsletter

Fii la curent cu ultimele oferte și noutăți ale platformei noastre.

Descoperă și alte articole