Ce este artroza?

artroza la genunchi

Artroza (sau osteoartrita) este un tip de artrită care apare atunci când cartilajul dintre două oase începe să se deterioreze.

Cartilajul este un țesut alunecos care acoperă extremitățile oaselor și ajută articulațiile să se miște mai ușor, protejând în același timp articulația împotriva impactului și a fricțiunii.

cartilaj

În cazul în care cartilajul se uzează este foarte probabil ca articulațiile să devină în timp rigide și dureroase.

Care sunt consecințele deteriorării cartilajului?

 1. Crește presiunea asupra articulației – atunci când cartilajul nu își mai îndeplinește funcția, oasele sunt supuse unui impact mai mare, iar asta creează un stres suplimentar pe suprafața articulară. 
 1. Se formează osteofite (ciocuri) – ciocurile se formează pentru a compensa faptul că un cartilaj s-a deteriorat sau a dispărut. Acest proces face ca presiunea să fie distribuită diferit. Totuși, în funcție de mărime și localizare, ciocurile pot deveni dureroase.
 1. Se dezvoltă scleroza subcondrală – din cauza presiunii crescute crește densitatea osoasă în capetele osoase afectate de deteriorarea cartilajului. 
 1. Se formează chisturi osoase – acestea se dezvoltă în țesutul osos de sub cartilajul deteriorat și sunt pline cu lichid. De obicei acestea nu provoacă durere.
 1. Se inflamează membrana sinovială – această membrană învelește articulația și, în condiții normale, produce lichid sinovial care ajută la lubrifierea articulației și la menținerea unui cartilaj sănătos. Atunci când se deteriorează cartilajul sau țesuturile din jur, membrana va produce prea mult lichid sinovial, iar articulația se va umfla.
 1. Țesuturile din jurul articulației se irită – tot din cauza unei presiuni prea mari, ligamentele și tendoanele ce se prind de articulație se vor irita. Acest lucru va provoca durere și va scădea stabilitatea din articulație.

Acestea sunt cele mai comune probleme ce apar în urma deteriorării cartilajului, dar bineînțeles că nu se vor întâmpla toate deodată. 

Toate lucrurile enumerate mai sus se pot traduce în următoarele simptome:

 • durere în articulația afectată și în structurile înconjurătoare;
 • rigiditate în articulație, în special dimineața. De obicei durerea se diminuează atunci când începem să ne mișcăm;
 • mobilitate scăzută;
 • umflătură;
 • crepitații – trosnituri în articulație în timpul mișcării;
 • deformarea articulației;

Cauzele artrozei

Pentru a putea preveni sau trata artroza, trebuie în primul rând să înțelegem cauzele apariției artrozei (și sunt destule…).

Cu cât ”bifezi” mai multe puncte de mai jos, cu atât riscul de a face artroza este mai mare.

 • vârsta înaintată – odată cu înaintarea în vârstă, structurile trec printr-o degenerare fiziologică, normală;
 • greutate corporală crescută – cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât mai mare este și presiunea asupra articulațiilor;
 • operații sau traumatisme – prin intervenții chirurgicale sau lovituri, articulațiile suportă automat niște schimbări în funcția lor;
 • suprasolicitarea articulațiilor din cauza tipului de muncă prestat;
 • viață sedentară – așa cum suprasolicitarea afectează articulațiile, la fel și sedentarismul. O musculatură slăbită nu mai susține articulațiile la fel de bine, iar asta va crea un stres suplimentar în articulație;
 • genetica în combinație cu factorii de mai sus crește riscul de a face artroza;

Ce putem face să ameliorăm durerea dată de artroza?

De obicei, artroza se manifestă în articulațiile mai mari, precum șold, genunchi sau umăr. Dar, nici articulațiile mai mici precum cele ale degetelor nu sunt excluse.

Prima și cea mai eficientă metodă de a ameliora durerea dată de artroza este kinetoterapia. Aceasta se recomandă în toate stadiile de afectare. Kinetoterapia va ajuta la redobândirea mobilității, întărirea musculaturii și a țesuturilor înconjurătoare, obținerea unei redresări articulare adecvate și chiar la scăderea greutății corporale. 

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre kinetoterapie, dă click aici și citește articolul.

În al doilea rând, se pot include metode de reducere a inflamației în cazul în care durerea este deranjantă. Metodele de mai jos trebuie recomandate de medicul specialist și se combină foarte bine cu kinetoterapia.

 • medicamente antiinflamatorii;
 • proceduri de fizioterapie, precum electroterapia, terapia laser, terapia cu ultrasunet, masajul și altele;
 • suplimente cu turmeric / omega 3;
 • injecții cu acid hialuronic / cortizon / PRP;

Dacă soluțiile de mai sus nu funcționează sau dacă artroza este prea avansată, ultima metodă la care se recurge este intervenția chirurgicală prin artroplastie, adică înlocuirea articulației afectate cu o proteză.

Concluzie

Există mulți factori care pot provoca artroza, dar dacă înțelegem această afecțiune o putem preveni destul de ușor dacă nu intervin factori ce nu țin de noi, precum îmbătrânirea sau gena. 

Iar dacă deja știi că suferi de artroza, nu mai aștepta și începe recuperarea cât mai devreme!

Distribuie articolul:

Abonează-te la Newsletter

Fii la curent cu ultimele oferte și noutăți ale platformei noastre.

Descoperă și alte articole