Durerea de umăr – Cauze, Diagnostic și tratament

durere de umar

Umărul este o articulație complexă și foarte mobilă. Tocmai din aceste motive, afecțiunile umărului pot fi numeroase și destul de complicate. 

Așa că, te invit să aflăm împreună mai multe detalii despre această articulație pe care o folosim atât de mult…

umăr

Care sunt principalele cauze ale durerii de umăr?

 • Inflamațiile – în jurul articulației umărului sunt mai multe țesuturi moi, precum tendoane, ligamente, busa sau capsula. Acestea se pot inflama din diverse motive;
 • Instabilitatea – mișcările greșite apar din cauza faptului că structurile din jurul articulației nu funționează la nivel optim. În timp, aceste mișcări greșite repetate pot duce la luxații;
 • Artroza – cartilajul este uzat, iar articulația nu mai este la fel de unsă. Asta poate provoca durere prin atingerea oaselor în mod direct unul de altul;
 • Fracturi – apar în urma traumatismelor din exterior (căzături, lovituri etc.);

Cum se pune un diagnostic corect?

De cele mai multe ori, în cazul afecțiunilor de la nivelul umărului, nu se stabilește un diagnostic doar printr-o simplă consultație. Diagnosticul trebuie confirmat prin examene complementare, în special imagistice. În anumite cazuri poate fi nevoie și de examene biologice sau electromiografice.

 • Examenul radiologic – se stabilește în cazul leziunilor osoase;
 • Ecografia musculoscheletală și RMN – ambele oferă o imagine mai clară asupra părților moi (mușchi, tendoane sau ligamente);
 • Electromiograma – poate arăta gradul de afectare nervoasă;
 • Tomografia computerizată – oferă imagini detaliate asupra structurilor osoase;

Cum se tratează durerea de umăr?

 • Medicație – medicul ortoped îți poate prescrie diverse medicamente pentru reducerea inflamației și a durerii de la nivelul umărului. Dacă este necesar, medicul poate recomanda și infiltrații locale cu coticosteroizi pentru înlăturarea durerii.
 • Fizioterapie – în funcție de diagnostic se pot aplica și anumite proceduri ce ajută la scăderea inflamației. Totodată, sunt recomandate și câteva ședințe de masaj și kinetoterapie, pentru redobândirea mobilității și a forței musculare.
 • Intervenție chirurgicală – folosită în situații excepționale, atunci când corpul nu răspunde unui tratament conservator sau atunci când operația este singura soluție (în fracturi mai grave, rupturi de tendoane etc.)

Care sunt etapele reabilitării medicale în afecțiunile umărului?

 1. Recuperarea mobilității articulației – mai ales după o imobilizare prelungită din cauza unei fracturi sau a unei intervenții chirurgicale. Este obligatoriu ca recuperarea să se facă în toate planurile de mișcare! Mobilizarea articulară se va face la început în mod pasiv (singur sau cu ajutorul kinetoterapeutului), iar mai apoi, activ.
 2. Recuperarea forței musculare – kinetoterapeutul stabilește un plan personalizat de exerciții. Acestea au rolul de a restaura eficiența musculară cât mai repede și cât mai aproape de normalitate.
 3. Recuperarea stabilității articulare – se realizează în special prin întărirea mușchilor rotatori ai umărului.
 4. Recuperarea agilității – această fază a recuperării constă în executarea tot mai rapidă și mai amplă a unor exerciții cu greutăți ușoare. Se va urmări totodată și o îmbunătățire a propriocepției prin exerciții ce presupun prinderea unor obiecte.

Sper că ți-am fost de ajutor cu aceste informații. Totuși, știu că în cazul în care ai dureri mari de umăr, un simplu articol nu te poate ajuta… Dar un kinetoterapeut da! 

Așa că, mă poți contacta oricând în chat, pe e-mail la adresa estera@getup.ro sau pe Whatsapp la numărul +40 787 314 143. Sau dacă îți e mai simplu, lasă-mi datele tale aici și te contactez eu.

Distribuie articolul:

Abonează-te la Newsletter

Fii la curent cu ultimele oferte și noutăți ale platformei noastre.

Descoperă și alte articole