Entorsa de gleznă

entorsa de gleznă

Glezna este o articulație complexă. Ea susține de 1.5 ori greutatea corpului la fiecare pas pe care îl facem. Iar când alergăm sau sărim, glezna trebuie să susțină de 8 ori greutatea corpului, din cauza impactului mai mare. Putem deduce de aici că entorsa de gleznă este o afecțiune destul de des întâlnită.

Pe lângă greutatea ce o susține, glezna trebuie să ofere mobilitate și stabilitate. Tocmai din acest motiv ea este compusă din mai multe articulații interconectate prin ligamente, mușchi și tendoane.

De obicei, entorsa de gleznă apare în urma unui traumatism în care articulația a fost forțată să treacă peste limita ei normală de mișcare. De exemplu, atunci când aluneci pe gheață sau după suprasolicitarea articulației prin mișcări repetate.

Entorsa este termenul medical pentru situația în care un ligament este întins mai mult decât limitele sale normale. Aceasta poate fi de 3 grade:

  • Entorsa de gradul 1 – reprezintă întinderea ușoară a fibrelor din ligament;
  • Entorsa de gradul 2 – reprezintă ruperea parțială a ligamentului;
  • Entorsa de gradul 3 – reprezintă ruperea totală a ligamentului;
entorsa de gleznă

Simptome în entorsa de gleznă

Dacă prezinți unul sau mai multe din simptomele următoare, poate fi vorba de o entorsă:

  • durere la palpare și la mobilizare;
  • umflătură;
  • roșeață;
  • limitarea mobilității de la nivelul gleznei;
  • imposibilitatea de a merge (în cazuri mai severe);

Cum se poate trata entorsa de gleznă?

Ligamentele au o consistență cartilaginoasă și sunt mai slab vascularizate față de alte țesuturi. Din acest motiv refacerea acestora este mai lentă.

În cazurile de accidentare ușoară spre moderată, ligamentul se poate reface în termen de 2 săptămâni. În mod normal nu este necesară imobilizarea piciorului, dar trebuie evitate activitățile mai solicitante.

Dacă după 2 săptămâni alergatul încă nu este posibil, poate fi vorba de o predispoziție la afectare cronică a gleznei. În acest caz este necesară includerea exercițiilor pentru întărirea ligamentară. 

Dacă zona este inflamată (umflată și roșie), se va aplica tratamentul P.O.L.I.C.E. Poți citi un articol despre asta dând click aici.

În cazurile mai severe, tratamentul se va aplica în funcție de indicațiile medicului specialist. Uneori se va aplica schema P.O.L.I.C.E. și se recomandă purtarea unei glezniere sau cârje pentru a oferi o protecție suplimentară gleznei în primele zile. Este esențial ca gimnastica medicală să fie începută cât mai devreme pentru a menține mobilitatea și stabilitatea în articulație.

Este foarte indicat ca recuperarea să se facă cu ajutorul unui fizioterapeut. Este nevoie să fie alcătuită o schemă de tratament personalizată și exercițiile să fie făcute progresiv. De altfel, este posibilă suprasolicitarea articulației și astfel situația se va înrăutăți.

Atât discuția cu un specialist cât și tratamentul se pot efectua online, cu ajutorul www.getup.ro. Accesează link-ul și află mai multe informații. Dacă ai nelămuriri sau dorești mai multe detalii, mă poți contacta oricând în chat sau pe estera@getup.ro

După aproximativ 10 zile de tratament, obiectivul ar trebui să fie tonifierea musculară și revenirea treptată la activitățile zilnice, normale. Iar după 4 săptămâni se pot adăuga și greutăți în exerciții, iar planul de tratament trebuie actualizat pentru a pune mai mult accent pe coordonare și echilibru.

În unele situații mai deosebite, este necesară imobilizarea gleznei în atelă sau gips pentru 2-3 săptămâni sau chiar intervenție chirurgicală pentru suturarea ligamentului afectat.

Leziunea poate deveni cronică?

Se întâmplă deseori ca entorsa de gleznă netratată corespunzător să nu se recupereze complet și durerea să revină după o activitate mai solicitantă, precum alergatul. Instabilitatea din articulație în urma accidentării face ca structurile din jur să nu mai funcționeze optim.

Se recomandă ca în schema de tratament să fie inclusă kinetoterapia pentru a recupera complet mobilitatea articulației, pentru a tonifia musculatura și pentru a recâștiga stabilitatea.

Concluzie

Entorsa de gleznă nu este deloc plăcută. Dar trebuie să înțelegi că de regulă, repausul nu este suficient. Este foarte bun, dar nu suficient… 

Eu îți recomand să vizitezi medicul ortoped cât mai repede și să începi recuperarea. Chiar dacă după câteva zile durerea a dispărut, asta nu înseamnă neapărat că te-ai vindecat. După cum am spus și mai devreme, durerea poate apărea din nou în urma unor activități mai solicitante. 

Problema este că dacă lași timpul să treacă, tratamentul va fi mai lent și mai dificil. 

Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Distribuie articolul:

Abonează-te la Newsletter

Fii la curent cu ultimele oferte și noutăți ale platformei noastre.

Descoperă și alte articole